ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     ZABAVA
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
hrvatska kinematografija
 
srednjoškolski profesor koji, unatoč tome što je homoseksualac i transvestit, od svog starog oca ustaše preuzeo njegove radikalno desne stavove

Film `Ustav Republike Hrvatske` redatelja Rajka Grlića u utrci za europskog Oscara

 
ustav republike hrvatske- / nebojša glogovac
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
 
 
 
Europska filmska akademija objavila je 51 naslov najboljih europskih filmskih ostvarenja u 2017. godini, među kojima je i film Ustav Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića. Ove godine svojim filmovima je pred EFA-om zastupljena 31 zemlja, a Ustav Republike Hrvatske je jedini hrvatski kandidat za nominacije, rame uz rame imenima kao što su Andrzej Wajda, François Ozon, Michael Haneke, Andrey Zvyagintsev, Agnieszka Holland i Aki Kaurismäki.

Uz glasove članova Europske filmske akademije, o popisu kandidata odlučivao je i Odbor koji čine Péter Bognár (Mađarska), Dave Calhoun (Velika Britanija), Giorgio Gosetti (Italija), Christophe Leparc (Francuska), Jacob Neiendam (Danska) te Alik Shpilyuk (Ukrajina). Jubilarna 30. Europska filmska nagrada dodjeljivat će se 9. prosinca 2017. u Berlinu.


Ustav Republike Hrvatske svoju je međunarodnu premijeru imao u Montrealu 2016. gdje je nagrađen prestižnom Grand Prize of the Americas.

Uslijedio je niz predstavljanja i nagrada na festivalima diljem svijeta - na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari film je nagrađen nagradom Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, na European Film Festival u Lecceu dobio je nagradu za najbolji scenarij, najboljeg glumca (Nebojša Glogovac) te nagradu publike, potom na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu nagrađeni su glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović.


Na najvećem hrvatskom filmskom festivalu - Pulskom fimskom festivalu - Ustavu Republike Hrvatske pripale su četiri Zlatne Arene - za scenarij, za najbolju mušku ulogu, najbolju sporednu mušku ulogu, za kameru te Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film koji dodjeljuje FEDEORA (Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana).

Ustav Republike Hrvatske moći će se krajem godine pogledati u kino - dvoranama diljem SAD-a krajem godine u distribuciji Synergetic Distribution iz Los Angelesa, čime se svrstao među rijetke hrvatske filmove s redovnom kino - distribucijom na području SAD-a.


Tijekom sljedećih tjedana, preko tri tisuće članova Europske filmske akademije glasat će za nominacije među kandidiranima u kategorijama najbolji film, redatelj, glumac, glumica i scenarist. Nominacije će potom biti objavljene 4. studenog Seville European Film Festival u Španjolskoj.

Žiri sastavljen od sedam članova će odlučivati o nagrađenima u kategorijama fotografije, montaže, dizajna produkcije, kostimografije, maske, skladatelja i dizajna zvuka.


Autorsku ekipu filma zaslužnu za njegov uspjeh čine scenarist Ante Tomić, koji scenarij potpisuje zajedno s Rajkom Grlićem, direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel.

U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković i Dejan Aćimović te Božidar Smiljanić. Producent je Ivan Maloča, izvršna producentica Maja Vukić, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa - MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.Kratak sadržaj filma Ustav Republike Hrvatske

Ustav Republike Hrvatske je hrvatski igrani film snimljen 2016. godine u režiji Rajka Grlića. Radnja se događa u jednoj zagrebačkoj stambenoj zgradi gdje živi Vjeko Kralj (Nebojša Glogovac), srednjoškolski profesor koji je, unatoč tome što je homoseksualac i transvestit, od svog starog oca ustaše (čiji lik tumači Božidar Smiljanić) preuzeo njegove radikalno desne stavove.

Nakon što Vjeku Kralja tijekom izlaska preobučenog u ženu pretuku homofobni huligani, za njega se počne brinuti susjeda, medicinska sestra (Ksenija Marinković) te ga zauzvrat zamoli da njenom disleksičnom mužu policajcu (Dejan Aćimović) pomogne položiti ispit iz poznavanja Ustava Hrvatske.

Problemi počinju kada saznamo da je policajac po nacionalnosti Srbin...
 
 
 
Dodatne informacije:
gradski vodič: kino dvorane u zagrebu
događanja na sceni
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
26. kolovoza 2017.
k.v.
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2017. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2016.
 
 
 
 
       
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
 
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija