ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
budućnost nakon filozofskog
 
filozofski fakultet u zagrebu provodi eu projekt `usklađivanje studijskih programa iz područja društvenih i humanističkih znanosti s potrebama tržišta rada`

Istraživanje pokazalo da su znanja i vještine diplomiranih studenata Filozofskog fakulteta tražene na tržištu rada

 
filozofski fakultet zagreb
 
vijesti sa scene po mjesecima 2016. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2017.
2018.
 
 
 
Filozofski fakultet u Zagrebu proveo je istraživanje o radnim karijerama studenata odabranih studijskih grupa koji su diplomirali između 2003. i 2014. godine, u sklopu EU projekta Usklađivanje studijskih programa iz područja društvenih i humanističkih znanosti s potrebama tržišta rada.

Glavni cilj ovog projekta je usklađivanje studijskih programa koji se provode na sedam odsjeka* Filozofskog fakulteta s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom. Od ukupno 23 odsjeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u projekt je uključeno njih sedam, koji dobro reprezentiraju različite skupine smjerova koji se studiraju na Filozofskom fakultetu.


"Rezultati dobiveni istraživanjem pokazuju kako na tržištu rada postoji potražnja za znanjima i vještinama koje se stječu na Filozofskom fakultetu te da poslodavci prepoznaju da već studenti viših godina Fakulteta imaju dovoljnu razinu znanja. Također, činjenica da su bivši studenti zaposleni na različitim poslovima pokazuje važnost generičkog znanja koje pruža Filozofski fakultet", rekao je voditelj projekta dr. sc. Dragan Bagić.Visok broj zaposlenih, male razlike između studijskih grupa

Od gotovo 1000 studenata koji su diplomirali na jednom od sedam odsjeka Filozofskog fakulteta u Zagrebu i sudjelovali u istraživanju, 87% njih je u trenutku provođenja istraživanja (listopad i studeni 2015.) bilo zaposleno, dok je oko 13% njih bilo nezaposleno. Oko šest posto anketiranih bivših studenata sedam studijskih grupa nikada nije bilo zaposleno nakon diplome, no uglavnom se radi o studentima koji su nedavno diplomirali.

Razlike između studijskih grupa su relativno male te se udio anketiranih zaposlenih bivših studenata kretao između 83% za one koji su diplomirali na studiju etnologije i kulturne antropologije i 94% za one koji su diplomirali na studiju njemačkog jezika i književnosti.


Većina anketiranih (više od 60%) bivših studenata s jednog od sedam odsjeka, ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme, dok nešto više od 30% ima ugovor na određeno vrijeme.

Od anketiranih bivših studenata koji su nakon diplome radili na barem jednom plaćenom poslu, gotovo 2/3 ima iskustvo kraće ili duže nezaposlenosti, dok nešto više od 1/3 nikada nije bilo nezaposleno nakon diplome. Oko 60% onih koji su bili nezaposleni, na burzi su bili manje od godinu dana, a njih više od 40% na posao je čekalo kraće od šest mjeseci.Rad za vrijeme studija važan za nastavak uspješne karijere nakon diplome

Gotovo devet od deset anketiranih bivših studenata Filozofskog fakulteta je tijekom studija radilo različite plaćene poslove, a oko ¼ je nakon diplome nastavilo raditi posao na kojem su radili za vrijeme studija. Od studenata koji su radili za vrijeme studija, oko 2/3 radilo je barem na jednom poslu koji je sadržajno vezan uz područje njihovog studija, a oko 1/3 je tijekom studija isključivo radilo na poslovima koji su sadržajno vezani uz njihovu struku.

Na tržištu postoji potražnja za znanjem i vještinama stečenim na Filozofskom fakultetu Više od 80% anketiranih zaposlenih diplomiranih studenata navodi kako su im za obavljanje njihovog posla u određenoj mjeri potrebni znanja i vještina koje su stekli tijekom studija. Od tog broja, nešto više od jedne trećine procjenjuje kako taj posao ne bi mogao obavljati netko tko je završio drugi tip obrazovanja. Preostalih 2/3 rade na poslovima koje bi mogli obavljati i oni koji nisu diplomirali točno navedeni smjer ili kombinaciju smjerova, ali su im znanja i vještine koje su stekli na studiju korisne za obavljanje tih poslova.


Većina radi u javnom sektoru i zadovoljni su trenutačnim poslom Šest od deset bivših studenata radi u javnom sektoru, i to uglavnom kao nastavnici i profesori te pedagozi. Također, studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu zapošljavaju se i u muzejima, knjižnicama, galerijama, zavodima za zaštitu spomenika kulture i drugim institucijama.

Oko 30% diplomiranih studenata radi u privatnom sektoru, a oko šest posto u neprofitnom. Uglavnom su zadovoljni svojim trenutačnim poslom, kojem daju prosječnu ocjenu 7,4 od 10.


* Odsjek za sociologiju, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Odsjek za germanistiku, Odsjek za romanistiku - studij francuskog jezika i književnosti, Odsjek za povijest umjetnosti, Odsjek za arheologiju te Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju


.............................................................

Napomena: Rezultati ovog istraživanja mogu biti pristrani utoliko što postoji mogućnost da su anketni upitnik češće ispunili oni bivši studenti koji su imali uspješnije radne karijere nakon završetka studija.

To može utjecati na precjenjivanje zaposlenosti i uspješnosti na tržištu rada bivših studenata sedam studijskih grupa koje su uzete u obzir u obradi podataka.
 
 
 
Dodatne informacije:
gradski vodič: knjižnice grada zagreba
događanja na sceni
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
2. lipnja 2016. / zadnja izmjena: 22. kolovoza 2017.
k.v.
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2016. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2017.
2018.
 
 
 
 
       
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija