ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
zagrebačka arhitektura
 
bogata hrvatska povijest, umjetnička dostignuća i velebna zdanja naše metropole koja nimalo ne zaostaju za europskom arhitekturom

Arhitektonski atlas Zagreba na engleskom jeziku

 
zagreb architectural atlas / dragan damjanović
 
vijesti sa scene po mjesecima 2016. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2017.
2018.
 
 
 
Sve građevinske znamenitosti i povijesne zanimljivosti vezane uz zagrebačku arhitekturu od sada će biti pristupačni i sve brojnijim turistima koji posjećuju hrvatski glavni grad.

Engleska verzija Arhitektonskog atlasa Zagreba, autora Dragana Damjanovića, svjetlo dana ugledat će ovih dana, a kako ističu u izdavačkoj kući AGM, očekuje se da će i to izdanje poput lanjskog hrvatskog izdanja doživjeti dobar prijam kod publike.


Naime Arhitektonski atlas razgrabljen je po zagrebačkim knjižarama u svega nekoliko mjeseci. Engleski tekst knjige potpisuje prevoditeljica Željka Štefiček. Fotografije je dobrim dijelom priredio sam autor te fotograf Siniša Kosić. Zanimljivo je da ima fotografija snimljenih s većih visina, s nebodera, tornja zagrebačke Katedrale, ali i iz helikoptera.

Ova knjiga, kako je kazala znanstvenica Darja Radović Mahečić, pokazuje autorovu sposobnost u sintetiziranju brojnih izvora u lako prohodan tekst stručnog i popularno - znanstvenog karaktera. A običnom čitatelju pružit će sasvim sigurno puno više od pukog vizualnog dojma već poznatih zgrada koje motri obilazeći ulicama grada.


Vrlo su vrijedni detaljni Damjanovićevi opisi najprije prvobitne namjene pojedine građevine, a onda i graditeljskih intervencija kroz prošlost, o tomu tko je u zgradama stanovao, tko potpisuje projekt te niz drugih zanimljivosti i Zagrepčanima i turistima.

Dakako može se puno naučiti iz hrvatske i zagrebačke povijesti, od Srednjeg vijeka do konca prošlog stoljeća, a osobito o tomu kako su neke povijesne situacije utjecale na građenje i donošenje odluka o izboru pojedinih lokacija, o umjetničkim idejama i sl.


Vrijednosti i preglednosti ovog djela pridonosi i to što su građevine podijeljene u 11 poglavlja, prema gradskim područjima, a uza svako područje objavljena je i karta s položajem građevina.

Kada dakle i stranac uzme u ruke englesko izdanje Arhitektonskog atlasa, po svoj će prilici biti ugodno iznenađen bogatom hrvatskom poviješću, umjetničkim dostignućima i velebnim zdanjima naše metropole koja nimalo ne zaostaju za europskom arhitekturom.
 
 
 
Dodatne informacije:
gradski vodič: knjižnica grada zagreba
događanja na sceni
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
18. srpnja 2016. / zadnja izmjena: 3. lipnja 2017.
k.v.
 
 
vijesti sa scene po mjesecima 2016. godine
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
arhiva vijesti sa scene (po godinama)
 
2015.
2017.
2018.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb