ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
umjetne pužnice
 
izložba koja obilježava 20 godina od ugradnje prve umjetne pužnice u hrvatskoj, 15 godina od najuspješnije humanitarne kampanje do sada - `dajmo da čuju` i 20 godina od početka rehabilitacije osoba s umjetnom pužnicom

Tiflološki muzej podsjeća na najveću humanitarnu akciju u povijesti Hrvatske

 
umjetna pužnica med-el
 
Prošlo je već 15 godina od humanitarne akcije Dajmo da čuju, koja je na dosad neviđen način pokrenula Hrvatsku i u kojoj je prikupljeno više od 17 milijuna kuna za potrebe nabave umjetnih pužnica. Ova je akcija bila najveća u povijesti Hrvatske, jer iznos koji je tada prikupljen više nikada nije premašen u kasnijim humanitarnim akcijama.

Akcija Dajmo da čuju proizašla je iz akcije Anamarija u svijetu zvukova, koju je pokrenulo Ministarstvo branitelja čiji su djelatnici, svjesni potrebe, pokrenuli prikupljanje sredstava kako bi djeci omogućili da prvi put čuju. Cilj akcije bio je upoznati javnost s mogućim rješenjem do tada zanemarenog problema.Svijet zvukova

Upravo je to i naslov izložbe koja će 5. srpnja 2016. godine biti otvorena u Tiflološkom muzeju u Zagrebu. Izložba na jasan, jezgrovit te tekstualno i grafički pristupačan način posjetitelja vodi kroz opsežan put, od ideje do realizacije akcije i velikog humanitarnog koncerta održanog u prosincu 2001. godine.

Izložba je iznimno snažan emotivni podsjetnik na 2001. godinu u kojoj su se gotovo svi u Hrvatskoj pokrenuli kako bi se gluhoj djeci omogućilo da zakorače u svijet zvukova.


Prvo dijete kojemu je ugrađena umjetna pužnica putem sredstava Ministarstva branitelja je Anamarija Hribar koja je tada imala 2,5 godine i po kojoj je i nazvana prvotna akcija Anamarija u svijetu zvukova. Po pozivu u Ministarstvo branitelja počeo se javljati sve veći broj roditelja čija su djeca trebala umjetnu pužnicu te je uočeno da je problem veći nego što se činilo.

Odlučeno je da se humanitarna akcija proširi i nazvana je Dajmo da čuju. Uključile su se i medijske kuće HRT, EPH, Narodni radio i Obiteljski radio te Hrvatski telekom. Cilj je bio prikupiti sredstva za ugradnju 85 umjetnih pužnica, no uspjeh akcije je bio golem pri čemu su kupljene čak 178 umjetne pužnice. Sve operacije ugradnje su obavljene u Hrvatskoj, od strane isključivo hrvatskih liječnika.


Utjecaj akcije Dajmo da čuju izniman je jer se promijenio i pristup problemu gluhoće kod djece u Hrvatskoj. Zahvaljujući akciji u Hrvatskoj se u svim rodilištima provodi sveobuhvatni probir novorođenčadi na oštećenje sluha, HZZO kupuje umjetne pužnice - jednom riječju uveden je red u sustav.

`Izložbom Svijet zvukova prisjećamo se da smo svi zajedno omogućili djeci u Hrvatskoj da zakorače u svijet zvukova. Danas su to odrasli ljudi kojima je ova akcija omogućila da se razviju u različitim smjerovima, uspješno završavaju fakultete, bave se glazbom. Uspjeh humanitarnog projekta s početka tisućljeća daje nam nadu da su društvene veze najjače upravo onda kad je pomoć najpotrebnija. Vjerujemo da na kraju te 2001. godine nije bilo osobe u Hrvatskoj koja nije znala za potrebu nabave umjetne umjetnih pužnica i koja nije željela pomoći i to je također jedan od velikih uspjeha ove akcije.`, izjavila je mr. sc. Željka Sušić, muzejska pedagoginja savjetnica Tiflološkog muzeja, autorica izložbe.


Zanimljivosti o sluhu Izložba Svijet zvukova bit će podijeljena u nekoliko cjelina iz kojih će se posjetitelji podsjetiti na najveću humanitarnu akciju do sada, moći će doznati više o sluhu i važnosti ranog otkrivanja problema sa sluhom, a proizvođač umjetnih pužnica, austrijska tvrtka Med-El, omogućila je da posjetitelji vide i opipaju umjetnu pužnicu, da na snimkama vide postupak uvođenja umjetne pužnice u uho.

Uputit će se na iznimno važan postupak rehabilitacije sluha, a posjetitelje očekuju i brojne zanimljivosti vezane uz zvuk i slušanje. Izložba je osmišljane interaktivno, posjetitelji će moći ispitati svoj sluh, saznati o slušnim iluzijama, izložena je i računalna audio igra u kojoj posjetitelj treba odrediti poziciju izvora zvuka u 3D prostoru. A to je samo dio izloženog.


Svima onima koji su donacijom ili na neki drugi način sudjelovali u akciji izložba Svijet zvukova podsjetnik je na njihovu gestu kojom je promijenjena povijest ove grane zdravstva u Hrvatskoj, ali najviše životi djece kojima je ugrađena umjetna pužnica od tada do danas. Posebnost izložbe je i u tome što se događa u prostoru Tiflološkog muzeja koji je jedan od rijetkih u svijetu koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom.

Izložba Svijet zvukova bit će otvorena za posjetitelje od 5. srpnja pa sve do kraja kolovoza u Tiflološkom muzeju.
 
 
svijet zvukova / tiflološki muzej zagreb
 
 
 
Dodatne informacije:
gradski vodič: muzeji u zagrebu
humanitarna akcija ZGportala: pomozimo im
trebate našu pomoć: javite nam se
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
3. srpnja 2016.
k.v.
 
 
   
arhiva objava:
 
2017
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
2012
 
2011
 
2010
 
 
 
 
       
   
 
 
loading...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija