ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
reagiranje
 
odakle im pravo pojam glazbe svode samo na klasiku i jazz te odakle im pravo da ne zadovoljavaju javni interes?

Reagiranje udruge Promo - Berislav Šipuš ne smije biti ministar kulture!

 
andrea zlatar violić
 
arhiva objavljenih komentara:
   
2017
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
 
 
Dosadašnja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić 25. ožujka 2015. godine službeno je podnijela ostavku. Još se ne zna tko će je naslijediti, a najizglednije je da bi to mogao biti njezin sadašnji zamjenik, dirigent Berislav Šipuš.

Udruga Promo (Udruga koncertnih promotora) nedavno se pobunila na press konferenciji kako grad Zagreb i Ministarstvo RH ne financiraju rock glazbu i kulturu, a sada prenosimo u cijelosti reakciju na potencijalnog ministra kulture Berislava ŠipušaBerislav Šipuš ne smije biti ministar kulture!

Vlastitim projektima g. Šipuš u 2015. godini dodijelio je čak 30% javnih sredstava za glazbu, odnosno 2.440.000 kuna, dok mu je gradski Ured za kulturu na čelu s Tedijem Lušetićem dodijelio još dodatnih 1.245.000 kuna.

Nakon velikog medijskog odjeka press konferencije Udruge Promo (Udruga koncertnih promotora) u kome je udruga Promo ukazala na problem uzurpacije javnog novca od strane klasičarskog lobija putem vijeća za glazbu, želja nam je ukratko sažeti reakcije i komentare prozvanih javnih službenika putem medija i ponovno naglasiti o čemu je riječ u navedenoj inicijativi. Vijeća za glazbu koja dodijeljuju javne sredstva za djelatnost u glazbi, a čiji su članovi isključivo osobe koje se bave reproduktivnom klasičnom glazbom i manji dio jazzom imenovana su od strane Berislava Šipuša i Tedija Lušetića, te iz sustava javnog financiranja u potpunosti isključuju kvalitetnu suvremenu autorsku (rock glazbu sa svim modernim izvedenicama).


Promo je istaknuo da odgovornim osobama za takvo stanje drže zamjenika ministrice kulture Berislava Šipuša i Tedija Lušetića te su zbog toga zatražili njihov opoziv i raspuštanje Vijeća za glazbu koja su isti imenovali i iza čijih savjetodavnih odluka kriju svoje privatne interese.

U reakcijama koje su uslijedile od strane Berislava Šipuša i Tedija Lušetića, moglo se primjetiti da oba javna službenika nisu imali potrebe niti argumenta demantirali tvrdnje Proma i stanje stvari raspodijele javnih sredstava za glazbu, točnije samo su potvrdili sve tvrdnje iznesene na press konferenciji. Izbjegli su naravno odgovoriti na ključno pitanje - odakle im pravo pojam glazbe svode samo na klasiku i jazz te odakle im pravo da ne zadovoljavaju javni interes?


Podsjetimo, istraživanja glazbenih potreba i preferencija pokazalo je da 80% građana Zagreba i Hrvatske želi koncerte suvremene autorske glazbe dok je 20% pokazalo interes za koncerte klasične i jazz glazbe.

Njihove reakcije pokazuju da je na djelu misija Spašavanja vojnika Ryana, tj. pod svaku cijenu treba obraniti monopolizirane budžete za glazbu - kao protunapad onda se izvlače rezultati drugih vijeća, čiji rad nikada nije ni bilo predmet rasprave, a u kojima neki klubovi mogu eventualno proći zbog raznolikosti programa kojim se bave no ne i temeljem suvremene autorske glazbe koju promoviraju.

Kako je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić podnijela ostavku, a kao njenog nasljednika neki mediji spominju Berislava Šipuša, od javnog interesa je za istaknuti kako su Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba putem Vijeća za glazbu raspodijelila sredstva organizacijama i manifestacijama kojima je gospodin g. Šipuš bio na čelu sve do preuzimanja funkcije zamjenika ministrice te s kojima nastavlja biti intenzivno povezan - Muzički biennale Zagreb, Ansambl Cantus kao projekt Cantus d.o.o., Osorske glazbene večeri i Hrvatska glazbena mladež (podaci su preuzeti iz službene biografije g. Šipuša objavljene na stranicama Ministarstva kulture). Sukladno navedenom, ovim putem želimo uputiti medije na rezultate i sredstva dodijeljena navedenim projektima temeljem natječaja za janve potrebe u glazbenoj umjentosti za 2015. godinu pri Ministarstvu kulture i Uredu za kulturu Grada Zagreba (oba dokumenta preuzeta su sa službenih stranica nadležnih ureda i dostupna su javnosti):


1. Muzički Biennale - Berislav Šipuš je umjetnički direktor (od 1997.-2011.), za 2015. godine Ministartsvo kulture dodjeljuje sredstva u iznosu od 850.000 kuna, a Ured za kulturu u iznosu od 500.000 kuna

2. Ansambl Cantus (projekt Cantus d.o.o.) - Berislav Šipuš je umjetnički voditelj od 2001. do 2012. Od 2012. do danas je počasni umjetnički voditelj. Za 2015. Ministarstvo kulture dodjeljuje Cantus d.o.o. (čiji je projekt i Ansambl Cantus) 490.000 kuna , a ured za kulturu grada Zagreba za ciklus Cantus & Lisinski 200.000 kuna i 55.000 kuna za Cantus d.o.o.

3. Osorske glazbene večeri - Berislav Šipuš umjetnički direktor festivala Osorske glazbene večeri (2009. - 2011.). Za 2015. Ministarstvo kulture dodjeljuje sredstva u iznosu od 650.000 kuna.

4. Hrvatska glazbena mladež - Berislav Šipuš je još uvijek predsjednik volonter Hrvatske glazbene mladeži. Za 2015. godinu Ministarstvo kulture putem vijeća za glazbu dodjeljuje iznos od 450.000 kuna, a od Ureda za kulturu Grada Zagreba iznos od 490.000 kuna.


Dakle, putem Vijeća za glazbu koje je imenovao g. Šipuš, Ministarstvo kulture u kojem je g. Šipuš zamjenik ministrice, dodjelilo je organizacijama i manifestiacijama s kojima je g. Šipuš intenzivno povezan (povezanost je vidljiva iz njegove biografije na stranicama Ministarstva kulture) ukupno 2.440.000 kuna javnih sredstava. To je 30,5 % ukupnih programskih sredstva koje je Ministratsvo kulture odvojilo za javne potrebe u glazbi i glazbeno - scenskim umjentostima u 2015. godini!

Da ne bi nedostajalo novaca za organizacije i manifestacije s kojima je g. Šipuš intenzivno povezan, dodatno se pobrinuo Ured za kulturu Grada Zagreba koji im dodjeljuje još 1.245.000 kuna, odnosno 25% ukupnog budžeta za nezavisne produkcije u glazbi u Zagrebu!


Iz ovih brojki je potpuno jasno zašto g. Šipuš ne može i neće odgovoriti na temeljno pitanje ove inicijative i zašto pod svaku cijenu želi zadržati postojeće stanje stvari. Radi se o najočitijem sukopu interesa koji je za demokratsko društvo nedopustiv. Tražimo od premijera Zorana Milanovića te od Vesne Pusić da iz svih kalkulacija za novog Ministra kulture izostave Berislava Šipuša te ga smjene s mjesta zamjenika novog ministra ili ministrice jer je način na koji je Berislav Šipuš podijelio javne novce namijenjene za glazbu puno veći prekršaj i zlouporaba ovlasti od beskamatnog kreditiranja s kartice ministartsva.

Ukoliko SDP i HNS ipak imenuju Berislava Šipuša za Ministra kulture Republike Hrvatske, biti će to žalosna poruka da se klijentelizam, sukob interesa, uzurpacija javnog novca i potpuna neogovornost prema javnom interesu u ovoj zemlji nagrađuje, a eto koja je nekim čudom članica Europske unije i naziva se demokratskom.
Udruga Promo (Udruga koncertnih promotora)
 
 
 
25. ožujka 2015.
vezano:
 
nezadovoljstvo i protest rezultatima dodjele javnih sredstava za glazbene programe gradskog ureda za kulturu / ožujak 2015.
 
 
 
arhiva objavljenih komentara:
   
2017
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
 
 
Dodatne informacije:
Želite nam poslati Vaš komentar ili mišljenje? javite nam se ...
Napomena: Tekstovi objavljeni u rubrici `Komentari, mišljenja, stavovi, ..` su stajališta autora, a redakcija ZGportala ih samo prenosi na svojim internetskim stranicama.

Redakcija zadržava pravo neobjavljivanja Vaših materijala bez dodatnih objašnjenja. Svaki komentar poslan redakciji mora biti potpisan, a osobni podaci autora neće biti objavljivljeni. Rukopisi i materijali se ne vraćaju.

Uredništvo ZGportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da nam osobe pošalju tekst kojim promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge građane komentar neće biti objavljen.

Opće uvjete korištenja ZGportala možete pročitati ovdje.
 
 
 
 
       
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija