ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
komentar
 
svo to pozivanje na stručnost služilo je samo kao politički slogan za jednokratnu upotrebu i zavaravanje birača

Gradonačelniče, gdje je nestalo zaklinjanje na stručnjake i stručnost?

 
tramvajsko - autobusni terminal `savski most` zagreb
 
Gradonačelnik Zagreba gospodin Milan Bandić, koji se nalazi u pritvoru, promijenio je svoju odluku o zamjenici koja obavlja funkciju gradonačelnika dok se on nalazi u Remetincu.

Gradonačelnik Bandić na takvu promjenu svoje odluke ima puno pravo i tu nema nikakva formalnog spora ili upitnika. Štoviše, u formalnom smislu gradonačelnik Bandić nije dužan svoju odluku niti obrazložiti.


Međutim, radi se o javnim osobama, javnom poslu i mene, kao stanovnicu grada Zagreba, jako zanima obrazloženje i razlozi ovakve promjene. Što je to dr. sc. Sandra Švaljek, vodeći Zagreb proteklih pet mjeseci, tako loše učinila da je gradonačelnik iz pritvora odlučio intervenirati?

Ovo je pitanje posebno intrigantno zato jer je gospodin Bandić vrlo često isticao kako je, upravo zbog njezine stručnosti, zamolio dr. sc. Švaljek da sudjeluje na izborima kao njegova zamjenica. I vrlo je često njezinu stručnost isticao u proteklih godinu i pol dana.

Što se to onda dogodilo i je li dr. sc. Švaljek, u proteklih pet mjeseci, opravdala reputaciju stručnjaka?Poslovi političko stručni

Prvo, dr. sc. Švaljek našla se na poziciji vršiteljice dužnosti gradonačelnika bez da je sama aktivno na tome `radila`. Gradonačelnik je završio u pritvoru. Najneugodiniji mogući način za preuzimanje neke dužnosti. I obavljala je taj posao uz puno manje osobne nametljivosti od samog gospodina Bandića. Želim reći, nije baš odavala dojam da joj je glavni cilj `izgurati` gospodina Bandića.

Gotovo istovremeno kada je dr. sc. Švaljek počela obavljati ovaj posao, Vlada je snizilia porez na dohodak. Grad je, po riječima pročelnika za financije, ostao bez više od 700 milijuna kuna prihoda u 2015. godini. U izradi proračuna za 2015. godinu zamjenica je, u biti, nastavila gradonačelnikovu politiku uravnoteženog gradskog proračuna iz 2014. godine. Posljedično rashodi su prilagođeni tj. smanjeni za više od 600 milijuna kuna ili 6,6 posto. Samo za usporedbu, kada bi državni proračun smanjio rashode za 6,6 posto to bi značilo smanjivanje državnog proračuna za 7,6 milijardi kuna i deficit bi se više nego prepolovio (!).


Uravnoteženim proračunom za 2015. godinu Grad je zaštićen od rasta duga, a zato što je to obavljeno smanjivanjem rashoda mi stanovnici grada smo izbjegli povećanje gradskih nameta. Rekla bih sasvim primjereno ekonomskim okolnostima, na tragu proračunske politike koju je već prethodno uspostavio gradonačelnik Bandić i sasvim sukladno stručnoj reputaciji dr. sc. Švaljek. Naravno, nekim su proračunskim korisnicima sredstva smanjena. Ali to je bit fiskalne prilagodbe o kojoj mnogi vole govoriti i za nju se verbalno zalagati. Gradska Skupština je amenovala ovako smanjeni proračun.

Gospodin Slobodan Ljubičić je, iz pritvora, dao ostavku na mjesto predsjednika Uprave Zagrebačkog Holdinga. To zamjenici, koja obnaša dužnost gradonačelnika, nije ostavilo puno izbora. Holding mora funkcionirati i mora se imenovati nova Uprava. I tu, sasvim neuobičajeno za naše političke prilike, dr. sc. Švaljek odlučuje raspisati javni natječaj. I to još na način koji minimizira mogućnost političkog utjecaja na krajnji ishod. Kandidate ocjenjuje, procjenjuje i užu listu najboljih kandidata utvrđuje ugledna agencija s međunarodnom reputacijom. Na natječaj se mogao javiti svatko, bez obzira na podobnost ili političku pripadnost, a pobijediti su trebali najbolji. Opet odlična stručna reakcija kojoj ne nalazim političku manu. Jer stanovnicima Zagreba se otvara prilika da uživaju koristi koje mogu nastati od upravljanja Holdingom uz visoke menadžerske standarde, a koje bi se trebale vidjeti u jeftinijim i boljim uslugama Holdinga. To svi želimo, iako imam dojam da je baš ovaj potez najviše razljutio gradonačelnika. Štoviše, nekih većih primjedaba na ishod natječaja nije bilo, što je samo po sebi već uspjeh.


U međuvremenu u proteklih pet mjeseci, dok je dr. sc. Švaljek vodila Grad, tramvaji su vozili redovito i nisu poskupjeli, nije poskupjelo parkiranje, nije poskupjela voda niti ostale komunalije, a očišćen je i snijeg kojeg zamjenica nije morala `pojesti`. Mislim da je to većina stanovnika i očekivala jer očekujemo da Grad funkcionira i kao sustav. Sustav kojeg je, na kraju krajeva, dugo godina gradio, a moguće će i u buduće graditi, i gradonačelnik Bandić.

A projekt s HNS-om na Sveticama? Sve dok Crkva drži zabilježbu, a drži je već dugo, pokretanje tog projekta znači svjesno pristajanje na nove i velike probleme u budućnosti i troškove za stanovnike grada Zagreba. Kao građani očekujemo da gradski projekti rješavaju probleme i stvaraju nova radna mjesta, a ne da otvaraju nove probleme i nove troškove. To bi, u ovom trenutku, trebalo biti jasno naročito gradonačelniku.Lekcije samo političke

Sudeći po ovim primjerima, za mene je, a vjerujem i mnoge druge sugrađane, dr. sc. Švaljek dala brojne dokaze o spremnosti i sposobnosti za stručno vođenje Grada na korist nas njegovih stanovnika. Kada se već gradonačelnik našao u ovom nezavidnom položaju. Međutim, to za gradonačelnika ipak nije bilo dovoljno ili je možda bilo previše?

Naime, između redaka cijele ove sage s punomoćima za vođenje Grada probija osjećaj da je najveći problem gospodina Milana Bandića s dr. sc. Sandrom Švaljek bio taj što je pokazala da ima svoju volju i svoje stavove. Čini se da nije bila poslušna ili barem ne dovoljno. E da, to hoće biti problem sa stručnjacima.


Jer baš zato što su stručnjaci imaju vlastite stavove i mišljenje koje temelje na toj svojoj famoznoj struci, znanju i trudu uloženom u stjecanje toga znanja. A kada i nađu zajedničku platformu s `rasnim` političarima tada njihove političke ideje shvaćaju točno onako kako su izrečene. Pa imaju vrlo konkretne i jasne zamisli o provođenju tih ideja. Jer, govorio je Milan Bandić u aktualnom mandatu puno o stručnosti, o radu, o `nogicama` za uhljebe, o reformama. Samo čini se da pri tome nije mislio o stručnosti na isti način kao i dr. sc. Sandra Švaljek.

Ovaj potez Milana Bandića pokazuje i dokazuje samo jedno. Svo to pozivanje na stručnost služilo je samo kao politički slogan za jednokratnu upotrebu i zavaravanje birača bez stvarne namjere i želje da se riječ i djela stručnjaka stvarno poslušaju i respektiraju. I zato je jedno od naravoučenija ove priče da političare treba jako dobro i precizno propitati što stvarno misle kada opisuju i crtaju bolju budućnost. Jer nije Milan Bandić jedini koji se u hrvatskom političkom prostoru deklarativno zalaže za stručnost i nezavisne stručnjake.

Međutim, primjer dr.sc. Sandre Švaljek pokazuje još nešto. Pokazuje, da slikovito rečeno, u hrvatskoj političkoj kuhinji nije moguće skuhati jestivo i ukusno jelo od starih i ustajalih sastojaka tek uz dodatak malo novih mirodija. Za ukusno i jestivo jelo potrebni su pretežito novi i svježi sastojci. Sandra, može li se naći potrebna količina novih sastojaka?
 
 
Martina Dalić / www.martinadalic.hr
28. ožujka 2015.
 
 
arhiva objavljenih komentara:
   
2017
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
 
Dodatne informacije:
Želite nam poslati Vaš komentar ili mišljenje? javite nam se ...
Napomena: Tekstovi objavljeni u rubrici `Komentari, mišljenja, stavovi, ..` su stajališta autora, a redakcija ZGportala ih samo prenosi na svojim internetskim stranicama.

Redakcija zadržava pravo neobjavljivanja Vaših materijala bez dodatnih objašnjenja. Svaki komentar poslan redakciji mora biti potpisan, a osobni podaci autora neće biti objavljivljeni. Rukopisi i materijali se ne vraćaju.

Uredništvo ZGportala protivi se širenju mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. U slučaju da nam osobe pošalju tekst kojim promiču govor mržnje ili vrijeđaju druge građane komentar neće biti objavljen.

Opće uvjete korištenja ZGportala možete pročitati ovdje.
 
 
 
 
       
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija