ZGportal Zagreb
 
 
 
 
ZGportal Zagreb  
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ          
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE          
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
knjižnice grada zagreba
oglašavajte se na ZGportalu
pomozimo im
 
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
gradski vrtovi
 
priopćenje gradskog ureda za poljoprivredu

Kakva je kvaliteta vode i tla na Gradskim vrtovima u Borovju?

 
gradski vrt `sloboština`, zagreb
gradski vrt `sloboština`, zagreb / listopad 2014.
 
Vezano za napise u medijima i česte upite građana koji se odnose na nezadovoljavajuću kvalitetu tla i vode na Gradskom vrtu na području Gradske četvrti Peščenica - Žitnjak, lokacija Ulica I. gardijske brigade `Tigrovi`, Gradski ured za poljoprivredu izvještava javnost sukladno izvršenim stručnim analizama priopćio je sljedeće:

Na području Gradskog vrta Borovje, k.č. 1791/1 k.o. Žitnjak, na površini od oko 50.000 m² u ožujku 2013. godine od strane Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Analitičkog laboratorija Zavoda za melioracije (Svetošimunska 25, Zagreb), izvršena je fizikalna i kemijska analiza tla.


Analiza uzoraka tla pokazala je da se radi o uzorcima čistog tla, pogodnog za vrtlarenje, a sukladno Pravilniku o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja štetnim tvarima (Narodne novine 32/10). U prosincu 2014. godine ponovljena je fizikalna i kemijska analiza tla na navedenoj lokaciji. Ispitivanje je izvršeno na deset (10) kompozitnih uzoraka tla, i to na 5 lokacija na 2 različite dubine: 0-30 i 30-60 cm.

Rezultati ispitivanja svih uzoraka pokazali su da koncentracija niti jednog od analiziranih elemenata propisanih Pravilnikom o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja štetnim tvarima (Narodne novine 09/14) ne prelazi najvišu dopuštenu koncentraciju (izraženo u mg/kg suhe tvari) te nije utvrđeno onečišćenje ispitivanim elementima koje bi moglo prouzročiti štete po okoliš i/ili zdravlje ljudi.


Osim analize tla, u prosincu 2014. godine izvršena je i analiza vode od strane Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar - Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda (Mirogojska cesta 16, Zagreb), a prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/13) i Pravilniku o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (Narodne novine broj 125/13, 141/13) budući da u Republici Hrvatskoj ne postoji službeno glasilo kojim su definirani pokazatelji i granične vrijednosti pokazatelja za ocjenu stanja vode za navodnjavanje u poljoprivrednoj proizvodnji.

Vezano za kvalitetu vode za navodnjavanje u poljoprivrednoj proizvodnji, zatraženo je stručno očitovanje Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Analitičkog laboratorija Zavoda za melioracije (Svetošimunska 25, Zagreb), a prema rezultatima iz Ispitnog izvješća (analitički broj 051 08662/14) Zavoda za javno zdravstvo `Andrija Štampar`. Voda za navodnjavanje ocijenjena je prema FAO (1992) klasifikaciji vode za navodnjavanje (objavljeno u Lešić i sur. 2002. Povrćarstvo, Zrinski Čakovec).


S obzirom na vrijednosti fizikalnih i kemijskih pokazatelja, voda nema ograničenja za primjenu u navodnjavanju poljoprivrednih kultura čiji se dijelovi uživaju sirovi ili prekuhani. S obzirom na mikrobiološke pokazatelje, a budući da postoji velika vjerojatnost da korisnici gradskih vrtova konzumiraju svježe dijelove uzgojenog povrća, preporuka je da se za mikrobiološke pokazatelje ponovi analiza vode neposredno pred sezonu navodnjavanja (kraj travnja - početak svibnja) jer vrijednosti mikrobioloških pokazatelja u vodi mogu značajno varirati tijekom godine.

Obzirom da se naši Gradski vrtovi nalaze u urbanom okolišu planira se, u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, uspostaviti program motrenja koji će redovito pratiti stanje tla, unos onečišćenja i konačno zdravstvenu ispravnost proizvedenog povrća, a o čijim rezultatima će svi korisnici vrtnih parcela biti redovito izvještavani.


Vezano za daljnje uređenje Gradskog vrta, a koje se odnosi na sanaciju poplavljenog dijela vrta u Borovju, obavještavamo Vas da je u tijeku izrada idejnog rješenja za izvedbu drenažnog sustava kako bi se spriječilo ponavljanje istog. Budući da se radi o kompleksnom zahvatu, korisnicima vrtnih parcela bit će ponuđena na privremeno ili trajno korištenje zamjenska vrtna parcela na novouređenom dijelu Gradskog vrta na području Gradske četvrti Peščenica - Žitnjak, lokacija Ulica I. gardijske brigade `Tigrovi`, a kako bi im se omogućilo korištenje vrtova u skladu s Ugovorima koji su im dodijeljeni.

Podsjetimo, reakcija Gradskog ureda za poljoprivredu potaknuta je informacijama da su na toj lokaciji polovicom devedesetih godina prošlog stoljećana ilegalno zakopavane bačve s toksičnim otpadom.



Ispitni izvještaji i ocjene stanje (dokumenti za preuzimanje)

izvještaj o učinjenom ispitivanju - agronomski fakultet zagreb
ispitni izvještaj o koncentraciji aktivnosti radionuklida u uzorku
ispitni izvještaj - analiza vode
ocjena stanja vode za navodnjavanje - agronomski fakultet zagreb
 
 
 
Dodatne informacije:
vezano: Gradski vrt u Gradskoj četvrti Trnje / prosinac 2013.
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
18. veljače 2015. / zadnja izmjena: 8. ožujka 2016.
k.v.
 
 
arhiva vijesti
(po godinama)
 
2010.
2011.
2012.
2013.
2014.
2016.
2017.
2018.
vijesti po mjesecima 2015. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZGportal Zagreb