ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
zagreb comic con @ hdlu
 
bogat slavljenički program - radicionalni sajma stripova, šest velikih izložbi, razgovori s domaćim i stranim crtačima i scenaristima, ...

20. Crtani romani šou - Zagreb Comic Con

 
zagreb comic con - crtani romani šou
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2018
najave po mjesecima 2017. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
Najveći festival stripa u regiji - Crtani romani šou - održava se po dvadeseti put. Ovogodišnji sajam, od ove godine sa dodatkom u imenu - Zagreb Comic Con, održat će se od 12. do 14. svibnja 2017. godine u Domu hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Otvorenje festivala održat će se u petak, 12. svibnja u 20 sati u Galeriji Prsten, ali ljubitelji stripa mogu već od 17 sati istog dana posjetiti sajam stripova u Galeriji Bačva. Bogat slavljenički program sastojat će se od tradicionalnog sajma stripova, šest velikih izložbi, razgovora s domaćim te stranim crtačima i scenaristima, crtanja za publiku, promocije novih albuma, pregleda portfelja, tribina, kviza, igraonice za djecu, šminkeraja, cosplaya i još mnogo toga.


Kao uvod u 20. izdanje Međunarodnog festivala stripa (Zagreb Comic Con), u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, od 26. travnja do 14. svibnja traje izložba 20 godina CRŠ-a, kojom se obilježava 20 godina djelovanja udruge i festivala na promicanju i popularizaciji devete umjetnosti u Hrvatskoj.

Izložba prikazuje jedinstvenu zbirku namjenskih radova brojnih renomiranih svjetskih i domaćih strip autora, prikupljanu tijekom dvadeset festivalskih godina, koja sadrži časopise, fotografije, plakate, ilustracije i serigrafije.

Izložba je podsjetnik na bogatu povijest festivala i hrvatskog stripa.


Ovogodišnji su gosti renomirani crtači, kao što su Jordi Bernet (Torpedo, Jonah Hex), Eduardo Risso (100 metaka), Alfonso Font (Clarke i Kubrick, Zarobljenik zvijezda, Taxi), François Boucq (Bouncer), Bonellijevci i članovi crtačkog staffa stripa Dylan Dog Eugenio Sicomoro, Giovanni Freghieri, Luigi Picatto, Marco Nizzoli i Marco Soldi, zatim Julio Radilović - Jules, Bernard Kolle, Milorad Vicanović Maza, Željko Pahek, Stevan Subić i drugi.

Uz njihova gostovanja bit će predstavljene i izložbe njihovih originalnih crteža te izložbe 30 godina Dylana Doga u Hrvatskoj, Modesty Blaise, Made in CRO - radovi domaćih crtača nastali u zadnjih godinu dana za najpoznatije svjetske izdavače - i Hrvatski stip za djecu strip autora Darka Kreča.


Održat će se i pregled portfelja kao i tribine teoretičara stripa te iskusnih stručnjaka na području izdavačke djelatnosti - Oliviera Jalaberta, Elsoma Stzulcmana, Didiera Pasamonika i Zorana Đukanovića.

Predstavit će se i nova izdanja stripova Jomar, scenarista Milka Peke i crtača Vladimira Davidenka u izdanju Stripforuma te Bouncer Francoisa Boucqa i Dani Sparina autora Krešimira Biuka u izdanju Udruge Crtani romani šou.Izložba Modesty Blaise

Kultni strip Modesty Blaise tvoraca Petera O`Donnella i Jima Holdawayja o radikalno samosvjesnoj mladoj ženi sofisticirane, egzotične ljepote te iznimne inteligencije, snalažljivosti, mnogih talenata, ali i mračne, kriminalne prošlosti, dao je popularnoj kulturi jednu od najpoznatijih stripovskih heroina, bezvremenski lik s kojim su se identificirale generacije čitačica i čitača.

Iako je prvi broj izašao danas davne 1963. godine, možda nikad dosad nije bila aktualnija priča o napuštenoj, bezimenoj djevojčici izbjeglici koja nakon rata bježi iz kampa u Kalyrosu u Grčkoj te luta Mediteranom, Bliskim Istokom i Sjevernom Afrikom. Putem uči preživjeti na teži način, sklapajući mozaik svog života od krhotina prošlosti koje se ne sjeća, i izrastajući u samodostatnu, slobodnu djevojku koja će uzeti ime Modesty i mnogima postati uzor i inspiracija.


Neustrašiva, brza na jeziku i udarcu nogom, Modesty se protiv kriminala bori u organizaciji Mreža, zajedno s najboljim prijateljem i osobom od povjerenja Williejem Garvinom, a na pasicama su se našli i swinging London šezdesetih, LSD i hipiji, šverceri najmodernijim naoružanjem, teroristi, mafijaši...

Okružje i protivnici mijenjali su zajedno s dekadama u kojima je strip izlazio, jedino se kod Mod promjena nije toliko primijećivala - ona je bila moderna već u startu, vrijeme ju je moglo tek dostići. Postav izložbe sadržavat će originalne pasice Jima Holdawayja i Enriquea Badie Romera, fotografije, revije, stripove i ilustracije jednog od najeksponiranijih i najdominatnijih ženskih likova svih vremena.Izložba 30 godina Dylana Doga u Hrvatskoj

Izložbom posvećenom jednom od važnijih likova strip kulture na ovim prostorima - Dylanu Dogu - proslavit će se 30 godina izlaženja ovog stripa u Hrvatskoj. 30 godina suočavanja ljubitelja dobrog i oštroumnog horora s tisuću lica užasa i najdubljih strahova.

Iako je bilo prekida u izdavanju ovog stripa tijekom godina, do danas je izašao zaista impozantan broj horror priča od kojih se mnoge i dan - danas prepričavaju. Serijal je i ponovno izlazio u više paralelnih edicija, što samo svjedoči o njegovoj popularnosti.


Dylan Dog nije samo ostavio traga u stripovskom miljeu, nego postao i neizostavan dio pop - kulturne baštine, horor ikona čije se ime prepoznaje i koristi u raznim medijima. Detektiv je to noćnih mora koji uz pomoć svog petog i pol čula, otkačenog pomoćnika Groucha i očinske figure inspektora Blocha rješava nadnaravne slučajeve. Uz pozamašne doze ironije i humora, Dylanov svijet uključuje morbidnost i erotiku, dvije krajnosti kojima čitatelji već generacijama ne mogu odoljeti.

Vizualni svijet ovog stripovskog junaka u Zagrebu predstavit će renomirani talijanski strip autori, koji su i vrsni članovi crtačkog staffa stripa - Eugenio Sicomoro, Giovanni Freghieri, Luigi Piccatto, Giammarco Nizzoli i Marco Soldi.

Izložba postavljena u Galeriji Prsten Doma HDLU-a održat će se od 12. do 14. svibnja 2017., a sadržavat će i radove drugih crtača Dylana Doga. Osim izložbe, predviđena su i tematska predavanja, tribine, potpisivanja i crtanja za publiku.Povijest festivala Crtani romani šou (CRŠ)

CRŠ festival pokrenut je 1998. godine na inicijativu nekoliko entuzijasta, koji su odlučili obnoviti bogatu i dugotrajnu tradiciju stripa na ovim prostorima. Početna ideja bila je popuniti jaz i prazninu između autora i publike, koja se javila početkom devedesetih godina prošloga stoljeća.

Uz to, bilo je potrebno potaknuti mlade crtače i autore te im pružiti priliku da se bave stripom i time održe dugogodišnju tradiciju devete umjetnosti.


Udruga Crtani romani šou neprofitna je organizacija osnovana s ciljem promoviranja devete umjetnosti, kao i okupljanja ljubitelja stripa, strip kulture i ilustracije na području čitave regije. Putem organizacije međunarodnog festivala stripa Crtani romani šou - Zagreb Comic Con, cilj Udruge je ojačati kulturni, medijski i javni interes za strip te ostvariti i učvrstiti suradnje s ljudima i organizacijama iz svijeta stripa u zemlji, regiji i inozemstvu.

Ideja Udruge je svake godine publici besplatno predstaviti nova izdanja, kvalitetne sadržaje i, možda najbitnije, pružiti ljubiteljima stripa priliku za druženje s različitim domaćim i stranim autorima, izdavačima i kolekcionarima, što im uspješno polazi za rukom posljednjih devetnaest godina.


Osim organizacije festivala, Udruga promiče strip stvaralaštvo na regionalnoj sceni, organizira radionice i škole crtanja, suradnje između različitih skupina konzumenata, izdavača i autora, organizira izložbe domaćih i stranih autora te tribine, seminare, radionice i humanitarne aukcije. Također, Udruga priprema i vlastito izdavaštvo s ciljem promoviranja neafirmiranih autora u zemlji i inozemstvu.

Festival se već godinama bavi organizacijom izložbi stripa, kako bi s vremenom stvorila jasan i promišljen vizualni identitet hrvatske devete umjetnosti (izlaganjem kvalitetnih hrvatskih autora) i kako bi afirmirala Festival i hrvatsku scenu stranim najreprezentativnijim djelima i izdavačima (izlaganjem slavnih stranih autora). Tijekom svojeg postojanja, festival ovog umjetničkog medija pružio je mnoge prilike i dao svoj doprinos stvaralaštvu i izdavaštvu stripa, kao i mladim talentima od kojih su neki postigli zavidan svjetski uspjeh.

Sadržaj festivala godinama se mijenjao i prilagođavao posjetiteljima i međunarodnim trendovima i namijenjen je različitim dobnim skupinama - od najmlađih do najstarijih zaljubljenika u strip. Tijekom trodnevnog festivala stvorit će se brojne prilike za mlade i neafirmirane autore da iz prve ruke doznaju nešto više o samom procesu izdavanja, dobiju konstruktivnu kritiku na vlastiti rad prezentirajući svoje uratke i upiju motivirajuću atmosferu za nastavak bavljenja istim.
 
 
 
modesty blaise / zagreb comic con
 
 
 
Dodatne informacije:
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
5. svibnja 2017.
k.v.
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2018
najave po mjesecima 2017. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
       
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija