ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
home kontakt sitemap pretraga
oglašavanje / marketing
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
home kontakt sitemap pretraga
zagreb u slici / galerija slika
pomozimo im
knjižnice grada zagreba
oglašavanje / advertising
oglašavajte se na ZGportalu
oglašavanje / advertising
newsletter zagreb / zagrebački e-magazin
nagradnjače
vremenska prognoza
web hosting centar `Art in Web`
oglašavanje / advertising
art in web zagreb * digital media studio
oglašavanje / advertising
poslovni imenik grada zagreba
oglašavanje / advertising
 
oglašavajte se na ZGportalu
 
GDJE SAM?
>
>
>
>
izložba @ dom hdlu
 
jedan je od najrelevantnijih umjetničkih događaja u 2015. godini kojom se potvrđuje značaj suvremenog hrvatskog slikarstva

3. bijenale slikarstva u Domu hrvatskih likovnih umjetnika

 
3. bijenale slikarstva
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2014
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2015. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
U Domu hrvatskih likovnih umjetnika, u popularnom Meštrovićevom paviljonu, 29. listopada 2015. godine otvara se treće izdanje značajne kulturne manifestacije, Bijenale slikarstva, koje će trajati sve do 6. prosinca.

Kroz radove 38 odabranih umjetnika, predstavit će se presjek istaknutog stvaralaštva hrvatske slikarske scene u posljednje dvije godine.

Tradicionalno, u okviru Bijenala slikarstva ugošćuje se i izložba inozemnih autora kojom se, prema konceptu gostujućeg kustosa, predstavlja presjek slikarske scene jednog europskog grada (2011. - I am Berliner, Berlin / 2013. - Vienna calling, Beč). Ove godine ugošćuje se izložba iz Poljske, Exporting Gdańsk, pod kustoskim konceptom Katarzyne Kosmale.


Bijenale slikarstva pokrenulo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika 2011. godine, s idejom predstavljanja trenutačnog stanja hrvatske slikarske scene izložbom koja predstavlja širok presjek likovnog stvaralaštva generacija koje je aktivno oblikuju. Bijenale prati razvoj i trenutačne dosege hrvatskog slikarstva predstavljajući prepoznatljive nastupe i autore u zadnje dvije godine.

Ovo je prilika da javnost na jednom mjestu upozna različite generacije, nasljeđa i poetike pojedinačnih autora. Hrvatsko suvremeno slikarstvo svojim legitimitetom zauzima referentnu točku na umjetničkoj sceni što se ovom izložbom i potvrđuje.

U okviru 3. Bijenala slikarstva, posredstvom poljske kustosice Katarzyne Kosmale, ostvarena je međunarodna suradnja s Nacionalnim Muzejom Gdańsk. Rezultat suradnje je uzvratna izložba izložba 15 hrvatskih autora naziva Exporting Zagreb u Poljskoj, u terminu od 20. veljače do 3. travnja 2016. godine. Kustosica izložbe, poljakinja Kosmala, pri odabiru hrvatskih umjetnika i radova, vodit će se odabirom recentnog i referentnog umjetničkog stvaralaštva u shvaćanju slikarstva kao proširenog medija. Izložba Exporting Zagreb realizirat će se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.Izložba iz Poljske Exporting Gdańsk

Izložba EXPORTING GDAŃSK naglašava najnoviji rast i nove trendove u slikarstvu i njegovom proširenom polju, predstavljajući vibrantni, inovativni umjetnički okoliš grada Gdanjska i okolice, dok ispituje ključne transformacije u praksi koje se odvijaju danas kontekstualizirajući vrijeme 1960-ih i 70-ih uz pionirske radove Terese Pągowske (1926 - 2007), slikarice i pedagoginje, koja je radila četrnaest godina s učenicima u PWSSP, trenutno gdanjska Umjetnička akademija umjetnosti, time čineći izazov formalističkim tendencijama u mediju slikarstva.

Polazište za izložbu proizlazi iz pokušaja političke artikulacije umjetničke prakse, kao i intervencije u teoriji na području proširenih polja osvrčući se na nedavnu povijest postsocijalističke Europe. Predstavljeni radovi nude razmišljanja o nizu izazova povezanih sa suvremenim životom u postsocijalističkom području, priznajući političku klimu neoliberalne stvarnosti, građanske težnje nove Europe i njezinih društveno - ekonomskih izazova kao i ponavljanje dinamika snaga, uspostavljenih načina rada tradicionalnih rodnih granica koje se manifestiraju kod kuće i na poslu.


Naslov izložbe Exporting Gdańsk ističe izuzetnu povijest grada kao međunarodne trgovačke luke s prolaznim kultura i složenim geopolitičkim područjima, izrađene od europskih utjecaja, kao i prošlih i sadašnjih trendova u umjetnosti dijaspore.

Umjetnici: Beata Ewa Białecka, Daniel Cybulski, Krzysztof Gliszczyński, Katarzyna Józefowicz, Andrzej Karmasz, Grzegorz Klaman, Dominik Lejman, Kamila Model, Hanna Nowicka, Agata Nowosielska, Anna Orbaczewska, Teresa Pągowska, Anna Reinert, Katarzyna Swinarska, Piotr Uklański, Ania Witkowska and Adam Witkowski i Iwona Zając.


Katarzyna Kosmala, dr. sc., gostujuća kustosica izložbe Exporting Gdansk, profesorica Kulture, medija i vizualnih umjetnosti na Sveučilištu Zapadne Škotske, znanstvena je novakinja na Europskom studiju rodne ravnopravnosti na sveučilištima Linköping i Örebro u Švedskoj, gostujuća profesorica na Fundacao Getulio Vargas u Rio de Janeiru, kustosica te spisateljica. Redovito kurira izložbe koje se tiču umjetnosti i politike, umjetničkog aktivizma i perfomansa.

U rujnu 2012. kurirala je veliku retrospektivu slovenskih video umjetnica Marine Gržinić te Aine Šmid. U ožujku 2013. kurirala je video projekcije srbijanske umjetnice bazirane u Berlinu, Tanje Ostojić. Autorica je knjige Imagining Masculinities: Spatial and Temporal Representation and Visual Culture koju je 2013. godine objavila izdavačka kuća Routledge.


Gostujuća je urednica časopisa Art Inquiry na temu Crossing Borders: Imaging Europe, Representing Periphery s Ryszardom Kluszczyńskim 2013. godine. Živi i radi u Edinburghu, Škotska. Izložba Exporting Gdansk realizira se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Republici Hrvatskoj.
 
 
 
exporting gdansk / 3. bijenale slikarstva
 
 
 
Dodatne informacije:
ZGportal Zagreb: naslovna stranica
15. listopada 2015. / zadnja izmjena: 13. rujna 2017.
k.v.
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2014
2016
2017
2018
najave po mjesecima 2015. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 
 
 
       
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija