ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
škrlet na gradecu
 
prijelaz generacija u krugovima moslavačkih proizvođača vina
 
Škrlet na Gradecu - Dani otvorenih butelja
 
 

• GDJE SAM? > ZGportal > Gradska događanja > #Manifestacija
home kontakt sitemap pretraga  
 
 
Na manifestaciji Dani otvorenih butelja: Škrlet na Gradecu, koja će se održati na Kesten terasi zagrebačkog Gornjeg grada, u petak, 8. lipnja 2018. godine od 19 do 23 sata, svoje škrlete zagrebačkoj će publici predstaviti osmero vinara iz Udruge Škrlet Moslavina, a Turistička zajednica grada Kutine, kao pokrovitelj događanja, moslavačke turističke adute.

Osam moslavačkih proizvođača škrleta - Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić - Klasnić - udruženim snagama radi na povećanju vidljivosti i prepoznatljivosti autohtone sorte škrlet i brendiranju njegove domovine Moslavine kao vinske i turističke destinacije.Upravo je Udruga Škrlet Moslavina primjer dobrog prijelaza generacija u krugovima moslavačkih proizvođača vina - mladi su stasali i pomalo zamijenili ili zamjenjuju roditelje. Očevi su uspjeli revitalizirati tu autohtonu moslavačku sortu, a djeca ulažu svu svoju strast, znanje i kreaciju kako bi škrlet ušao u vinske karte hrvatskog turizma. Škrlet to zaslužuje, jer je `iskreno vino` koje čim kušamo osjetimo njegovu prirodnost i originalnost.

"Škrlet bi definitivno trebao biti više prisutan i imati bolji tretman na hrvatskoj vinskoj sceni. Vinari okupljeni u ovu Udrugu ulažu puno energije u promociju sorte i vrlo inovativno pristupaju vinifikaciji škrleta pa osim unaprijeđenih klasičnih izdanja dosta se uspješno igraju s predikatima i pjenušavim vinima. Osim toga drago mi je vidjeti tako poduzetne i entuzijastične mlade ljude koji su - suprotno trendu iseljavanja iz Hrvatske - odlučili kroz vinski i seoski turizam vratiti život na selo. Uostalom, život i rad u prirodnom okruženju nešto je čemu teži sve više ljudi na svijetu pa se za njih može reći da su u trendu", kaže Saša Zec, enolog i promotor vina i vinarstva, jedan od organizatora Dana otvorenih butelja na Gradecu, svojevrsne zagrebačke ljetne vinske špice.

Vinski stručnjaci tvrde da škrlet, iako nepoznat široj javnosti, ima potencijal i za kratka i srednja odležavanja do pet godina. Prema mišljenju sommeliera Tome Jakopovića riječ je o vinu koje je veliki prijatelj hrane i mediteranske kuhinje, tjestenine i laganih rižota i vrlo je zahvalna sorta za ugostiteljstvo."Jedino udruženim snagama nas vinara, vinskih znalaca te predstavnika lokalne vlasti i turističkih zajednica možemo doprinijeti da moslavački turizam i škrlet postanu širko prepoznatljivi", kaže Janko Kezele, predsjednik Udruge Škrlet Moslavina.

Pokrovitelj manifestacije na Gradecu Turistička zajednica grada Kutine velike nade ulaže u turističke adute moslavačkog kraja, među kojima je svakako škrlet, koji ima sve kvalitete da postane novo ljetno hit vino.

"Moslavina je vinorodni kraj u zagrljaju bisera prirode Lonjskog polja i trsnog gorja i kao takva pravi je raj za zaljubljenike u prirodu, rekreaciju i eno-gastronomiju.Turizam doživljaja je turizam budućnosti, a mi adute za buduće turiste imamo: škrlet i vinske staze, domaću gastronomiju, prirodne ljepote, biciklističke rute i pješačke staze...", ističe Ivana Grdić, direktorica TZ Kutina.
* Škrlet još zovu škrtec, vinek žuti, ovinek slatki, osukač, maslec, žutak, a staro moslavačko ime mu je i žuti ovnek koje je dobio jer mu grozd izgleda poput ovnove glave. Zato je zaštitni znak udruge stilizirana glava ovna.
 
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
najave po mjesecima 2018. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 

 
 
            home   kontakt   sitemap   pretraga
 
 

 
 
Vezano uz temu: vino
Aktualna kulturno - zabavna događanja u Gradu Zagrebu.
Snađite se u Zagrebu uz Zagrebački kulturni vodič.
31. svibnja 2018.
k.v.
 
 

 
 
loading...
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija