ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
nenad bach
 
igranje stolnog tenisa znatno ublažava simptome parkinsonove bolesti
 
Ping pong i Brick by Brick kao terapija protiv Parkinsona
 
 

• GDJE SAM? > ZGportal > Gradska događanja > #parkinson
home kontakt sitemap pretraga  
 
 
Ovogodišnja akcija Pokretom protiv Parkinsona koja će se održati 29. rujna u zagrebačkom parku Maksimir bit će u znaku turnira u stolnom tenisu i radionice u Brick by Brick zidanju - dviju neuro izazovnih aktivnosti koje poboljšavaju psihomotoričke sposobnosti oboljelih.

Zanimljivo je istaknuti kako će i međunarodno obilježavanje akcije Pokretom protiv Parkinsona biti u znaku ping ponga. Zbog dokazane dobrobiti te neuro izazove aktivnosti za pokretljivost tijela i uma Svjetska stolnoteniska organizacija - na inicijativu hrvatskog glazbenika Nenada Bacha s adresom u New Yorku - pokrenula je globalni Parkinsonov turnir u ping pongu.U zagrebačkom Parkinsonovu ping pong turniru sudjelovati će i veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish te Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. Udruga Parkinson i mi, organizator aktivnosti za oboljele u Hrvatskoj, otišla je i korak dalje pa je na program uz ping pong uvrstila još jednu neuro izazovnu aktivnosti - slaganje Brick by Brick građevina od drvenih ciglica. Riječ je o originalnom hrvatskom brendu didaktičkih igračaka čije slaganje kod djece i odraslih potiče kreativne vještine, osjećaj za prostor te jačanje psihomotoričkih sposobnosti.

"Na vlastitom primjeru mogu posvjedočiti da igranje stolnog tenisa znatno ublažava simptome Parkinsonove bolesti, koju karakterizira drhtanje i ukočenost tijela te usporenost pokreta. Ovim turnirom želimo skrenuti pozornost ne samo oboljelima na blagodati stolnog tenisa već i motivirati znanstvenu zajednicu da se upusti u temeljita istraživanja djelovanja stolnog tenisa na zdravlje, naročito Parkinsonovu bolest", poručio je Nenad Bach. Dodao je kako je prvi Parkinsonov turnir u stolnom tenisu uspješno održan u veljači ove godine u New Yorku i nadmašio je očekivanja organizatora.Predsjednica udruge Parkinson i mi, doktorica neurologije Vladimira Vuletić, kaže kako je cilj ping pongom zaustaviti progresiju i ublažiti simptome Parkinsonove bolesti, progresivnog neurodegenerativnog poremećaja.

"Neka istraživanja su već dokazala dobrobit stolnog tenisa na zdravlje oboljelih. S fiziološkog aspekta, razina dopamina - glavnog neurotransmitera koji nedostaje kod Parkinsonove bolest - povećava se vježbom. Dok igranje neurološki izazovnih aktivnosti poput ping pong, pomaže u uspostavljanju novih neurona koji proizvode dopamin i stvaraju nove sklopova koji poboljšavaju različite motoričke, mentalne i emocionalne funkcije", pojašnjava dr. Vuletić.Kao i ranijih godina, nastojanja udruge Parkinson i mi u popularizaciji igranja ping ponga uvelike podržava i pomaže pouzdani partner Hrvatski stolnoteniski savez. Zadovoljstvo zbog sudjelovanja u ovoj javnozdravstvenoj akciji izrazio je i Jadranko Pongrac, idejni začetnik i proizvođač gračaka Brick by Brick, koji će kao voditelj radionice nastojati potaknuti oboljele od Parkinsona na izazovnu igru slaganja modela građevina i cjelovitih naselja od drvenih ciglica.

Pored navedenog, udruga Parkinson i mi u Maksimiru organizira i razne druge sportske i kreativne sadržaje kao što su ples, pjevanje, vježbanje tai-chija ili šetnja maksimirskim parkom, a sve kako bi se oboljele potaknulo da aktivno jačaju svoje motoričke i mentalne funkcije.
 
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
najave po mjesecima 2018. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 

 
 
       
 
 

 
 
Vezano uz temu: parkinsonova bolest
Aktualna kulturno - zabavna događanja u Gradu Zagrebu.
Snađite se u Zagrebu uz Zagrebački kulturni vodič.
13. rujna 2018.
k.v.
 
 

 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija