ZGportal Zagreb
 
 
 
ZGportal Zagreb
 
pregled kategorija
  GRADSKE VIJESTI     POSLOVNE VIJESTI     ZAGREBAČKI VODIČ     VAŠI KOMENTARI     O ZAGREBU
  NAJAVE DOGAĐANJA     MAGAZIN & SCENA     SERVISNE INFORMACIJE     RAZGOVORI     SHOP
ZGportal @ Facebook ZGportal @ Instagram  
ZGportal @ Twitter ZGportal @ Youtube Channel  
 
 
35. tjedan suvremenog plesa
 
zemlja partner ovogodišnjeg festivala je italija
 
35. Tjedan suvremenog plesa
 
 

• GDJE SAM? > ZGportal > Gradska događanja > #SuvremeniPles
home kontakt sitemap pretraga  
 
 
Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj te jedan od najstarijih u Europi, 35. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 6. do 12. lipnja. Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra te Zagrebačkog kazališta mladih, a festivalska blagajna smještena je u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10).

I ove godine nastojalo se pružiti posebne beneficije za studente i umirovljenika, a izdvojen je i određeni broj ulaznica za organizirane grupne posjete.Festivalskoj publici će se predstaviti, nakon višegodišnjih nastojanja, skupina Kafig koreografa Mourad Merzoukia s predstavom PIXEL. Miljenici hrvatske publike, austrijska skupina Liquid Loft, otvorit će međunarodni blok festivala hrvatskom premijerom predstave CANDY´S CAMOUFLAGE u koreografiji Chris Haringa, koja već godinu dana plijeni pažnju europske publike.

Također, poznata nam skupina Candoco Dance Company, najveća i najpoznatija međunarodna plesna grupa koja je posvećena inkluzivnosti, predstavit će svoju novu predstavu u koreografiji Yasmeen Godder FACE IN, a nakon Zagreba, nastupit će i u Rijeci.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Italija, zahvaljujući potpori i kontinuiranoj suradnji sa sve dinamičnijom talijanskom plesnom scenom koja bilježi nagli uspon proteklih nekoliko godina.Imat ćemo prilike vidjeti talijansku autoricu Silviu Gribaudi, koja je svoju međunarodnu karijeru započela u okviru projekta Choreoroam te je tom prilikom boravila u Zagrebu. Svojom autoironijom i osvrtom na svakodnevne teme ruši granice konvencije i slavi različita tijela u vrijeme kada smo kroz medije bombardirani specifičnom percepcijom ljepote.

Uz Silviju upoznat ćemo i drugu talijansku skupinu CeC Company, koja će se predstaviti sa svojim djelom TRISTISSIMO. Festival tradicionalno započinje premijerom domaćih autora, tako da (s entuzijazmom) predstavljamo projekt Brune Isakovića i Mije Zalukar SHAKE IT OFF, koji okuplja mlade izvođače, u koprodukciji s udrugom Domino, dok se Petra Zanki, nakon par godina izbivanja iz Hrvatske vraća na festival. Nakon što smo Petru podržavali putem ranijih festivala i putem rezidencija u Zagrebačkom plesnom centru te njenog učešća u EU projektu SPAZIO, krenula je put SAD-a, gdje u svom novom kreativnom domu u Seattleu pobuđuje pažnju javnosti i kritike te se postupno, ali sigurno etablira kao distinktni glas mlađe generacije koreografa Zapadne obale SAD-a, uz potporu jakih produkcijsih kuća Vertical Dance i On the Boards.

Petra se vraća u Zagreb predstaviti svoj recentniji rad 365.Sonja Pregrad predstavalja DOM; a TRAFIK, tranzicijsko kazalište iz Rijeke, jedinstven kulturni fenomen u području performativnih umjetnosti u Hrvatskoj, slavi 20. godišnjicu rada. Tako će upravo na 35. TSP-u proslaviti ovu obljetnicu predstavom TRAVELOGUE, autora Žaka Valente, jednog od suosnivača TRAFIKA.

Nastavak suradnje sa slovenskom organizacijom FLOTA, predstavlja mladi plesni duet u usponu ALIEN EXPRESS, koji je među 20 odabranih s top liste 2017. popularne paneuropske koreografske platforme AEROWAVES, koja tradicionalno promovira nova europska koreografska imena, a s kojom nas veže dugogodišnja suradnja.Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples više od tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost kako kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću te podupiremo inkluzivnu umjetničku praksu, koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom.

Povodom 35. obljetnice ponovno u Zagreb (i u Rijeku) dolazi britanska skupina CandoCo, koja će održati i besplatnu radionicu posvećenu inkluzivnoj praksi. Nadalje, IMRC kolektiv, koji djeluje u okviru Hrvatskog instituta za pokret i ples, predstavit će radove u nastajanju, netom poslije premijere predstave Bella Ciao.

Posljednje tri godine dio su projekta Moving Beyond Inclusion potpomognutog iz EU programa Kreativna Europa, koji je predstavio obogaćeni kontekst razvoja i profesionalnih mogućnosti u području inkluzivne prakse gdje se utvrdila kreativna sinergija i suradnja zagrebačkog kolektiva IMRC i plesne grupe Magija iz Rijeke, koja je i organizator festivala Inkluzivne scene.Još jedan europski projekt započinje tijekom 35. Tjedna suvremenog plesa u Zagrebu, a također se osvrće na pitanje identiteta, otvorenosti, društva bez granica i poziv je ka empatiji za inkluziju drugih i drugačijih, ovoga puta sa osvrtom na migracije koje i nadalje plijene pažnju europske, ali i svjetske javnosti.

Projekt Migrant Bodies / Moving Borders uz partnere i umjetnike iz Hrvatske, Francuske, Italije i Austrije u Zagrebu će, kroz druženja i upoznavanje migranata više generacija, a koji Zagreb i Hrvatsku zovu svojim domom, istraživati teritorij kroz utjecaj umjetnosti na mogućnost suživota te fenomen migracije kao izvor inspiracije.

Uz još nekoliko festivalskih zanimljivosti, nadamo se da će festival potaknuti na druženje uz ples, ne samo našu tradicionalnu i vjernu publiku, već i mlađe naraštaje, kao i one koji će tek obilježiti plesnu scenu svojim radovima u nadolazećem periodu. Nažalost, izazovi s kojima se festival već nekoliko godina susreće (nedostatak većih prostora za udomiti sve zahtjevnije predstave, zastarjela tehnologija, umanjena financijska potpora) odrazili su se i na sposobnost uvrštavanja više naslova.
 
 
 
arhiva najava po godinama:
 
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
najave po mjesecima 2018. godine
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
 
 

 
 
            home   kontakt   sitemap   pretraga
 
 

 
 
Vezano uz temu: suvremeni ples
Aktualna kulturno - zabavna događanja u Gradu Zagrebu.
Snađite se u Zagrebu uz Zagrebački kulturni vodič.
20. svibnja 2018.
k.v.
 
 

 
 
loading...
 
 
 
 
pitajte nas, pitamo za vas informacije o gradu zagrebu oglašavajte se na ZGportalu
simboli grada zagreba djevojka mjeseca / girl of the month vremenska prognoza za grad zagreb
poslovni imenik / žute stranice
besplatna razmjena linkova / free link exchange
jedan klik do svega
promotivne objave / sponzorirani članci
 
web hosting centar Zagreb / web hosting, najam serverskog prostora, zakup i registracija internetskih domena
studio BOJA zagreb / studio za web i grafički dizajn
home   kontakt   sitemap   pretraga
kontaktirajte nas
vaše vijesti, najave, obavijesti i poruke šaljite na adresu e-pošte redakcija@zgportal.com
pitajte nas, pitat ćemo za vas
ne možete dobiti odgovore na Vaša pitanja?
pitajte nas, pitamo za Vas
simboli grada zagreba
Tvornica Kulture Zagreb
 
 
 
  ZGportal Zagreb
antispam   studio BOJA Zagreb / dizajn i produkcija